Foreningernes betydning for samfundet
Vi har stillet Else Købstrup, tidligere borgmester i Hjørring kommune, et par spørgsmål om hvordan kommunen og foreningerne arbejder sammen og hvad hun mener foreningerne betyder for samfundet.
Hvordan arbejdede du sammen med lokale foreninger i dit virke som borgmester?
To gange om året indbød jeg til dialogmøde om fremtiden for foreningerne. Det kunne være med hensyn til lokaler, bedre faciliteter i det hele taget, samarbejde på tværs af foreninger, og ikke mindst de økonomiske forhold omkring foreninger og kommunes økonomi.
Et andet punkt som var på dagsordenen, var kommunernes støtte til uddannelse til frivillige ledere.
Har det budt på eventuelle udfordringer og muligheder?
Der vil altid være udfordringer med hensyn til foreningslivet for en kommune, og det mest konkrete var altid vedligeholdelse og nye faciliteter. Det gjaldt både idrætslivet, spejderne og de mere kulturelle betonede foreninger.
Hvad betyder de frivillige foreninger for en kommunen/samfundet?
For mig at se, er det vigtigt at foreningerne/afdelingerne under foreningerne, har en aktiv bestyrelse, og som er positiv overfor alle, som gerne vil være med i foreningslivet.
Gode ledere og trænere er altafgørende for at en forening trives og kan udvikles. Det kan være en stor opgave at få nye frivillige med ind i foreningslivet, man skal nemlig ikke forvente, at de kommer af sig selv, man skal ud og sælge ” tilbuddet” om en aktiv fritid og et fællesskab.
De frivillige er kulturbærere til sammenhold og fællesskab. Derfor er de frivillige en rigtig vigtig del af vores samfund.
Har du nogle gode råd til foreninger, som måske kæmper med at lokke frivillige til?
Jeg ville invitere til en aften, hvor foreningen / afdelingen fortæller om aktiviteterne og prøve at ridse op, hvad det vil sige at være frivillig.
En anden mulighed kunne være, at få en ekstern oplægsholder til at komme med sit bud på, det at være frivillig, og hvor stor betydning det har for foreningslivet.