Sådan får du styr på foreningens lejekontrakt
Som forening er det ofte ikke det juridiske, der er i højsædet – men hvis man lejer et lokale, så er det stadig vigtigt at sætte sig ind i reglerne og din forenings lejekontrakt. Der er nogle ting, man skal være særligt opmærksom på – og som man bør have styr på som forening.
Hvad skal I være opmærksomme på?
1) Hvem har lejet stedet?
Mange tænker faktisk ikke over, hvilken betydning det har, hvem som står på lejekontrakten. Det er oftest bedst at lejekontrakten står i foreningens navn og CVR-nummer. Hvis formanden eller bestyrelsen står som lejer på lejekontrakten, kan dette resultere i, at disse hæfter for lejemålet. Ved at skrive foreningens navn på som lejer, undgår man, at pågældende hæfter personligt.
2) Hvad står der i lejekontraktens § 11?
Lejekontraktens § 11 er det område, hvor udlejere har mulighed for at pålægge lejere færre rettigheder og flere forpligtelser. Punkterne må selvfølgelig ikke være i strid med loven, men de kan stadig have væsentlig indflydelse på, hvad der hæftes for og hvor dyrt det er at leje.
3) Uopsigelighed?
Det er ikke noget, man ser ofte, men i flere og flere lejekontrakter indgået med foreninger, laver udlejere en uopsigelighedsperiode. Den er ofte et år. Disse vilkår skal man være meget opmærksom på. Hvis der er tale om en ny forening eller man forventer stigende medlemstal, så kan der hurtigt blive brug for andre lokaler, hvilket kan blive besværligt midt i en uopsigelighedsperiode.
4) Brug af lokalerne
Det bør altid blive nedfældet skriftligt, at udlejer accepterer, at I bruger lokalerne til foreningens forsamling samt at I må udøve foreningens formål. Det er før set, at udlejere bliver overrasket over enten støj, antallet af medlemmer eller lignende. Det er derfor vigtigt, at lejekontrakten definerer, hvad lokalerne må bruges til.
5) Opsigelse
Det er vigtigt at have styr på opsigelsesbetingelserne i din forenings lejekontrakt. Hvis et lokale er lejet med foreningens CVR-nummer, er det hensigtsmæssigt, at I ikke har en for lang opsigelsesperiode. I tilfælde hvor et medlem står registreret som stedets lejer, bør det sikres, at vedkommende er indforstået med at hæfte for lejemålets afslutning og eventuelle regninger.
Generelt ser man desværre mange foreninger som ikke har styr på lejekontrakten, hvor overstående situationer er særligt problematiske. Den bedste hovedregel der kan gives er således: Skriv aldrig under på noget, som I er i tvivl om.