Nyt år, nye mål: Sæt smarte mål i din forening
Vi har vendt det gamle år ryggen, mange af os med et mål om noget, vi vil opnå i det nye i form af nytårsforsæt. Klare mål at stile efter er lettere at nå end vage ønsker om forandring, der ikke bliver omsat i ord, taktik eller deadlines. Det gælder både i privatlivet og i foreningslivet, sæt derfor smarte mål i din foreningen. Her får du værktøjerne til at formulere tydelige mål for din forening, der er til at realisere. Sæt smarte mål i din forening, i stedet for at sætte mange mål.
Tænk SMART ved målsætning
Et nyttigt værktøj til målsætning inden for såvel foreninger, virksomheder, NGO’er og til undervisning er SMART-mål, der opstiller kriterier, som mål i frivillige foreninger med fordel kan leve op til. Folder vi initialerne ud, ser vi, at mål bør være:
• Specifikke, altså være rettet mod et bestemt område, hvor der skal ydes en indsats, samt hvordan og hvorfor. Der skal ikke være tvivl om foreningens mål blandt de frivillige eller dem, der på en anden måde har en interesse i foreningen.
• Målbare, sådan at det er tydeligt, hvornår målet og evt. delmål er nået. Uden nogen fast måde at vurdere, om målet er nået på, kan hver i foreningen tænke sit.
• Accepterede, sådan at foreningens frivillige anerkender, at de mål, der er sat, skal opfyldes. Møder mål modstand internt i foreningen, bliver de sjældent realiseret med godt resultat.
• Realistiske, hvilket lidt giver sig selv: Målene skal kunne nåes inden for den givne tid og med de givne ressourcer. Men god mening giver det alligevel at grunde over, hvor meget man reelt ved, man kan opnå, for selv delmål, der virker lette at overkomme, kan vise sig at indebære flere udfordringer, end man lige havde troet. Et eksempel kunne være problemer med at nå ud til folk om et event, man afholder, så der ikke bliver skabt nok opmærksomhed om det.
• Endelig skal målene være tidsafgrænsede, sådan at man ikke i foreningen kan blive ved med at udsætte dem for evigt. Enten skal målet nås, ellers skal det ikke.
Med udgangspunkt i SMART-modellen er du godt på vej til at sætte mål, der burde være opnåelige.
Start i toppen
Når du skal til at sætte mål i din forening, kan spørgsmålet byde sig, hvor du skal starte, især hvis du sidder i en større forening med flere teams, eller hvor ledelsen er opdelt i flere niveauer med overordnet ansvarlige, underansvarlige osv.
Et godt råd lyder her: Start i toppen og arbejd ned under målsætningen. Når der er styr på de centrale mål, forening som helhed skal stræbe efter at opnå, bliver det lettere at definere mål for de enkelte teams.
Fx er det lettere at fastsætte individuelle mål for læring og graduering i en karateklub, når der er et overordnet mål for, hvor langt klubben gerne skulle rykke sig i det kommende år.
Taktik og mål – hvad er hvad?
Det er vigtigt ved målsætning at være obs på, at taktik og mål ikke er det samme. Taktikken er vejen til at nå målet. Hvis målet fx er at få så og så mange nye medlemmer i det nye år, ville en taktik være at deltage i forskellige stævner, være aktive på SoMe, gøre opmærksom på her selv gennem nyhedsmedier osv. Det er altså ikke et godt mål i sig selv, at man gerne vil være mere aktiv på SoMe, for hvorfor det?
Vær ambitiøs – det giver pote
Og en sidste lille ting omkring målsætning: Vær ikke bange for at sætte ambitiøse mål. Som nævnt ovenfor skal målene være realistiske, men der er heller ingen grund til at sætte dem lavt, bare så de er lette at opnå.
Giv din forening god plads til at bevise sit værd i det kommende år, og selv hvis I ikke når de ambitiøse mål, når I dog nok alligevel noget og kan arbejde videre derfra.