Hvordan holder man et godt oplæg?
Vi kan alle risikere at ende i en situation, hvor vi skal holde et oplæg for en større eller mindre gruppe folk. ”Risikere”, da det at skulle rejse sig op og holde en fokuseret monolog kørende foran et publikum for mange opleves som noget grænseoverskridende. Der findes ingen tricks, der på magisk vis dulmer nerverne før et oplæg eller sikrer, at du kommer trygt i mål, men her får du 4 fif til at løfte din præstation som oplægsholder. Følgende blog indlæg vil omhandler emnet, hvordan holder man et godt oplæg?
1. Forberedelse, forberedelse, forberedelse!
Forberedelse er nøgleordet, når det gælder det gode oplæg. For overhovedet at strukturere oplægget ordentligt skal du have svaret på, hvad folk får ud af at overvære dit oplæg. Nogle oplægsholdere tænker for meget i jeg’er, fx ”Jeg vil fortælle, hvad jeg har lavet i klubben det sidste år”, ”Jeg vil fortælle, hvad jeg har erfaret” osv. Kort sagt tænker de ”Jeg vil eksponere mig” i stedet for ”Det får du ud af at lytte til mig”. Hav altid publikums udbytte for øje.
Om selve oplæggets substans skal du vide, hvad dit hovedbudskab og dine delbudskaber er, og du skal strukturere dit oplæg, så du har rigelig med tid til at sige det, du vil sige. Det giver et rigtig dårligt indtryk af oplægsholderen, når han efter 2 ud af 3 timers oplæg ikke er halvvejs færdig endnu og begynder at bebrejde arrangørerne for dette i stedet for at erkende, at begrænsningens kunst også er en del af det at lave et godt oplæg.
Skal du bruge PowerPoint, så hav få ord på dine slides og kun de mest nødvendige billeder, og hav altid et udskrift med af de ting, du henviser til på slidet. Tekniske vanskeligheder hænder ofte ved især ”ud af huset”-oplæg, fordi oplægsholderen ikke kan betjene en projektor, og så er det godt at kunne henvise til et fysisk udskrift i stedet.
2. Vær obs på, hvad kropssproget siger
Du har sikkert før stødt på statistikker om, at mere end 50% af din kommunikation med andre sker gennem dit kropssprog, og her er det nyttigt at være opmærksom på:
- Gem dig ikke bag et podie, men bevæg dig rundt på scenen, i lokalet eller hvad du nu har af rum at mæske dig i. Du skal ikke trække dig over scenen som en kludedukke, men i afmålt tempo bevæge dig fra A til B til C og holde små pauser engang imellem, fx for at gøre en sætning færdig og starte på en ny.
- Fuml ikke med din vielsesring eller andre smykker, dit armbåndsur, manchetter eller andet. Inden for studiet af kropssprog kalder man den slags fumlen for ”pacifiers”, der er det engelske ord for sut. Underbevidst vil folk registrere, at du ”stikker en sut i munden” ved at dreje vielsesringen om fingeren, mens du snakker.
- Kryds ikke dine arme. Mange har sikkert et billede af den autoritære mand i jakkesæt, der står med armene krydset over brystet for at signalere ”hertil og ikke længere” over for nogle uvorne unger. Men de krydsede arme opfattes som et forsvar og denne en barriere, der lukker ned for kontakten til andre mennesker.
- Hold øjenkontakt med tilskuerne. Stir ikke på den samme person aftenen igennem, men lad blikket møde andres bare i få sekunder ad gangen. Kig ikke ned i gulvet, selvom det også er noget, man kan være tilbøjelig til, men det er meget asocialt.
3. Håndtér nervøsiteten før og under oplægget
Nervøsitet kommer du bedst til livs ved simpelthen at forberede dig grundigt før selve oplægget. Jo bedre forberedt du er, jo mindre nervøs vil du være. Sig aldrig til publikum, at du er nervøs, for det ved de. De fleste mennesker ville være nervøs ved at holde et oplæg.
Vær opmærksom på, at nervøsiteten ikke presser dig til at tale for hurtigt. Sug modet til dig og tal i et tempo, hvor ingen ord går tabt, og så højt at du kan høres af dem nede bagved.
Hvis du i løbet af oplægget ser folk i publikum, som ikke sprudler af begejstring over din præstation, er det ikke noget at blive befippet over. Det er ikke din opgave at please alle – det kan man lige så lidt gøre i et oplæg som andre steder.
Læs op på vejrtrækningsteknikker til public speaking, altså til det at holde oplæg. De holder angsten i skak og giver dig kontrol over dit stemmeleje, hvis den skulle være smuttet.
4. Tag hånd om kroppen – bare generelt
Kroppen skal også være i stand til at give et godt oplæg, og hvis du er typen med mange oplæg i støbeskeen, giver det god mening at se på, hvad du kan gøre på langt sigt. Vi har tidligere understreget, hvad fysisk fremtræden betyder for dit oplæg.
Udover kropssprog er kroppen selv noget, folk lægger mærke til, og der kan derfor være mening i at træne kroppen, få nogle muskler og arbejde på din positur. Halsen skal plejes, før du går på, og her er te godt at drikke til at slappe ordentligt af, hvorimod kaffe med sin store mængde koffein fremmer angst, og kulsyreholdige læskedrikke giver bøvsetrang.
Og pak selvfølgelig hele kroppen ind i noget tøj, der passer til lejligheden, ikke sidder for stramt eller løst, men er både komfortabelt og pænt at se på. Er du typen, der piller meget ved manchetterne, så fold ærmerne op bare en smule, uden at folk ser dine blottede arme.