#DigitalTryghed: Sociale medier indsamler data
Der skal skabes opmærksomhed omkring, hvad vores data bliver brugt til. Vi har tidligere været inde på de forskellige risici, der hører med ved brug af sociale medier. Her dykker vi ned i hvilke data, der helt konkret kan blive indsamlet samt til hvilket formål – hvis det i det hele taget eksisterer.
Den digitale tryghed i centrum
Vi vil gerne sætte større fokus på digital tryghed, fordi vi i bund og grund ikke ved hvor meget vi giver diverse udbydere ret til når vi accepterer; cookies, privatlivspolitikker, generelle betingelser m.m… Tilbage i år 2018 kom det i politikken frem at Facebook havde indsamlet en masse data på dig som bruger gennem årene og har blandt andet kunne følge med i dine telefonsamtaler og sms’er på telefonen. Hvis dette kunne ske dengang, hvad mon så der foregår nu uden at vi ved det?
Øget fokus på hvor ens data er
Året efter kom det frem at kommunerne også kunne få adgang til en del data omkring dig og din familie, som de kunne bruge ved mistanke om snyd eller lign. I løbet af de sidste par år er digital tryghed blevet et emne vi ikke kan løbe udenom, fordi flere og flere sætter spørgsmålstegn til, hvor deres data ender henne. Vi kan i princippet have en orkan af data fra de sidste 10 år liggende på nettet et sted i en database eller flere uden vi har kendskab til det. Man bør derfor være mere kritisk og overveje hvilke medier man benytter i fremtiden.
Identitet bør altid være anonym
For nogle år tilbage kom det også frem i politikken at en folkeskolelærer ikke ville lade sine egne børn få trivselsmålinger, fordi vedkomne havde mistet tilliden til hvor forsvarligt børnenes data blev behandlet – på trods af lovet anonymitet. Dette blev rettet op på senere hen, dog skulle forældre selv gå ind aktivt og fjerne deres børns identitet fra trivselsdatabasen, hvilket på ingen måde er godt nok. Det burde være fortroligt uanset hvordan vi vender og drejer det.
Download gratis persondataskabelon
Den nye persondatalov træder i kraft 25. maj 2018. Er du stadig i persondatapanik? Så læs mere om persondataloven og dens nye regler i vores tre andre blogindlæg herom. De tre blogindlæg kan du læse her, her og her
Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så får du denne skabelon, som hjælper dig, din forening og dine medlemmer. I skabelonen udfylder du forskellige elementer, og tilrettelægger den til din forening, så der er styr på den dokumentation, som Datatilsynet eftersøger, hvis de engang besøger din forening.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så får du denne skabelon, som hjælper dig, din forening og dine medlemmer.
Kontakt
Tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtende snak. Vi kan hjælpe jer hele vejen.
Du kan kontakte os ved at udfylde formularen nedenfor, skrive til os via vores support her på hjemmesiden eller sende os en mail på [email protected].