Ny persondatalov 2018 - Hvad skal en samtykkeerklæring indeholde?
Persondataloven træder snart i kraft, og derfor er det essentielt, for jer som forening, at have styr på, at få indsamlet en samtykkeerklæring, fra de brugere, som i indsamler informationer fra. I samtykkeerklæringen er der nogle elementer, som er vigtige at have med. Vi vil derfor forsøge, at hjælpe jer med, at skabe et overblik over, hvad sådan en samtykkeerklæring skal indeholde
Hvilke informationer er vigtige?
Når der tales om en samtykkeerklæring er det vigtigt, at den er frivillig, specifik og informerende. I skal derfor formulere jer enkelt og forståeligt, således der ikke opstår nogle forvirringer.
I skal i jeres samtykkeerklæring informere om:
- Hvilke typer af persondata, som indsamles?
- Hvem der behandler disse persondata?
- Hvad skal persondataene bruges til?
Derudover er det vigtigt at huske, hvis der skal indhentes samtykke fra et barn under 16 år, skal det være en forældre eller værge, som giver samtykket. Der kan også ske det, at formålet med disse persondata kan ændres fra tid til tid. Hvis dette er tilfældet, skal I huske, at indhente et nyt samtykke, således brugerne har sagt ja til, at i enten vil benytte nyt data, eller bruge det, i en anden sammenhæng.
Hvad er jeres forening forpligtet til at oplyse?
Når I skal ud og indsamle samtykkeerklæringer, skal I kunne krydse disse punkter af:
- Formålet med indsamlingen.
- Kontaktoplysninger på den ansvarlige for dataindsamlingen.
- De forskellige modtagere eller kategorier af modtagerne af oplysningerne.
- Brugernes rettigheder til at rette eller slette deres data.
- Grundlaget for behandlingen.
- Brugerens rettigheder til at trække samtykket tilbage, og mulighed for at klage til den nationale databeskyttelsesmyndighed.
Desuden er det vigtigt at notere sig, at samtykket ikke kan kombineres med andre brugervilkår.
Den lille huskeliste:
Dette var en lille oversigt over, hvad sådan en samtykke skal indeholde. Der er dog mange forskellige elementer man som forening skal huske. Men grundlæggende skal I altid have styr på:
- Jeg ved, hvad et samtykke skal indeholde.
- Jeg ved, hvornår der skal indhentes samtykke.
- Jeg kan dokumentere, at samtykket er givet efter reglerne
Stadig i “persondata-panik”?
Den nye persondatalov træder i kraft 25. maj 2018. Er du stadig i persondatapanik? Så læs mere om persondataloven og dens nye regler i vores tre andre blogindlæg herom. De tre blogindlæg kan du læse her, her og her
Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så får du denne skabelon, som hjælper dig, din forening og dine medlemmer. I skabelonen udfylder du forskellige elementer, og tilrettelægger den til din forening, så der er styr på den dokumentation, som Datatilsynet eftersøger, hvis de engang besøger din forening.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så får du denne skabelon, som hjælper dig, din forening og dine medlemmer.