Hvordan motiverer din forening sine frivillige? 4 gode råd
Frivillige er en uundværlig del af enhver forening. Når den frivillige medarbejder starter i foreningen, er motivationen og engagementet som regel altid i top, men med ét halter begejstringen for arbejdet, det står skidt til med fremmødet og endeligt bliver den frivillige helt væk. Når de frivillige melder sig ind i en forening, ligger der sædvanligvis et bevidst eller ubevidst motiv bag. Motivation går ofte hånd i hånd med hvor meget den frivillige yder. Men hvordan motiverer i egentlig jeres frivillige bedst muligt? Vi har hos MinForening samlet fire helt konkrete råd til, hvordan i skaber de bedste rammer for jeres frivillige.
1. Giv den frivillige indflydelse
Giv den frivillige plads til at kunne bestemme selv eller få mere ansvar. Evnen til at bestemme selv er en stor motivationsfaktor, fordi jo mere vi er inde over en opgave, jo mere betyder opgaven for os, og i sidste ende hvor engagerede vi er. Dog skal det haves in mente, at alle frivillige er forskellige. Vurder derfor hvor den frivillige ligger i forhold til energiniveau, interesse og kompetence.
2. Vis påskønnelse for den frivillige
Ingen frivillig trives ved at arbejde i et dårligt arbejdsmiljø, hvor de ingen påskønnelse får, det siger sig selv. Gør det derfor klart for den frivillige at i sætter pris på det arbejde, som han eller hun gør for jeres forening. Giv derfor konkret og personlig feedback og tilbagemelding og vis, at i lægger mærke til det arbejde og den forskel, som den enkelte frivillig gør.
3. Skab gode sociale rammer for den frivillige
En stor del af, at trives i en forening, er det sociale miljø. Når den frivillige oplever at høre til et sted og har det godt med de andre medarbejdere, opstår der derfor en større sandsynlighed for, at den frivillige bliver hængende. Udover at bidrage til en god stemning blandt de frivillige, er sandsynligheden for, at den frivillige takker ja-tak til en ekstra opgave, altså større ved et socialt fællesskab.
4. Match den frivilliges kompetencer med den rigtige opgave
Når der starter en ny frivillig hos jer, er det vigtigt at i matcher hende eller hans kompetenceniveau med de opgaver i tilbyder. Den frivillige vil føle sig motiveret, når der er overensstemmelse mellem hvad personen kan, og de opgaver denne har. Dette gælder både kompetencer fra livserfaring såvel som uddannelsesmæssigt.