Fusion af foreninger – fordele og ulemper
Læs med I dette blogindlæg for at få et bedre indblik I fusion af foreninger og fordele og ulemper ved dette.
Sammen er vi stærkere – eller hvad? For især små foreninger med dalende medlemstal og uopfyldte ambitioner kan det give mening at fusionere med en ny, større forening til følge.
Beslutning om fusion træffes ofte af generalforsamlingen på bestyrelsens initiativ. En fusion kan bestå i, at én forening optager en eller flere andre foreninger. Det kan også ske ved, at to eller flere foreninger nedlægges og erstattes af en ny.
Der er argumenter både for og imod fusion, og det afhænger i høj grad af de enkelte omstændigheder, om fusion er noget, det giver mening at spekulere i. Et snævert udsnit af fordele og ulemper ved fusion af foreninger bliver gennemgået her.
Flere medlemmer – på godt og ondt
Når to foreninger har fælles interesser, måske endda fælles medlemmer, og døjer med de samme problemer i forhold til rekruttering af medlemmer og frivillige, kan fusion give mening. Er det fx to idrætsforeninger, der går sammen, står medlemmerne til at nyde gavn af to tilbud for ét medlemskab.
Dette giver nuværende medlemmer incitament til at fortsætte i den nye forening. Foreningen får også en bredere profil ved det og kan opsnappe flere nye medlemmer. For hvis et nyt medlem hurtigt bliver træt af foreningens ene tilbud, kan medlemmet prøver det andet tilbud af. Og i forhold til frivillige kan man mere med de frivillige i én stor forening end i to små.
Ulemperne ved at ryste medlemmer og frivillige sammen er dog, at når foreningen bliver større, bliver der længere mellem medlemmer. I mindre klubber kender alle hinanden med fornavn og måske også uden for klubbens rammer. Det samme er ikke nødvendigvis tilfældet ved større klubber.
Mindre, fælles bestyrelse
At finde bestyrelsesmedlemmer kan godt være svært. Det er ikke alle medlemmer, der er friske på at tage de opgaver på sig, det tilkommer en bestyrelse at udføre. Også her kan det give mening at samle de bestyrelsesvillige fra to foreninger i én forening. Bestyrelsen i den sammenlagte forening bliver ikke større end bestyrelserne i de to tidligere foreninger lagt sammen, så det bliver let at besætte alle bestyrelsesposter.
Ulempen her er, at færre bestyrelsesmedlemmer skal varetage foreningens interesser relativt til antallet af medlemmer. Og hvis den fusionerede forening er formet af to foreninger med forskellige, måske modstridende interesser, skal bestyrelsen i sit arbejde afveje flere hensyn i sit arbejde end de to gamle.
Ressourcer bliver delt
Medlemmer i små foreninger, der går sammen med større, ressourcestærke foreninger, vil nyde gavn af det økonomiske råderum og de faciliteter, de større foreninger har. Og den større forening bliver styrket ved at tage nye medlemmer ind.
Hvis vi antager, at de to foreninger, der fusionerer, i bund og grund laver det samme – fx idræt, bare med forskellige tilbud eller øvelser – vil det at smelte foreninger sammen lette koordineringen af aktiviteter, fordi man nu lettere kan tage hensyn til medlemmer, der vil prøve de forskellige tilbud af.
Man kan altså lettere planlægge aktiviteter, så de ikke clasher med hinanden, hvilket måske var tilfældet med aktiviteterne i de to foreninger, før de smeltede sammen. Ulemperne ved deling af ressourcer og en ny planlægning af aktiviteter er, at ressourcerne ikke strækker til den store, nye forenings aktiviteter, og at mange medlemmer ikke bliver i stand til at fortsætte i foreningen, hvis træningstiderne laves om.