Forebyg forkølelse – eller bliv rask hurtigere
Vinter er højsæson for sygdom, især forkølelse. Sygdom kan let ramme foreninger hårdt, da syge medlemmer i bedste fald bliver hjemme og ikke deltage i aktiviteter. I værste fald møder syge medlemmer op til foreningsarbejde og gør alle andre syge. Her ser vi på måder at forebygge forkølelse og blive rask hurtigere, hvis sygdommen har sit tag om dig.
Hvad hjælper (nok) ikke?
Vi kan starte med at aflive et par myter at forbygge forkølelse. Bare så du ved, hvad der sandsynligvis ikke hjælper på forkølelse:
- C-vitamin, som vi for eksempel finder det i appelsinjuice, vil nok ikke hverken forebygge forkølelse eller hjælpe med at blive rask hurtigere. I hvert fald er det tvivlsomt. Et metastudie lavet af det uafhængige sundhedsnetværk Cochrane i 2013 fandt, at selvom enkelte studier havde vist en sammenhæng mellem indtag af C-vitamin og forkølelse, er det ikke undersøgt nok til at kunne sige noget med sikkerhed.
- Zink er en anden ting, hvis effekt mod forkølelse er omstridt. Zink finder du i kød, nødder, æg og mange grøntsager. Den internationalt anerkendte Mayo Clinic er skeptisk over for zinks forebyggende og helbredende virkning i forhold til forkølelse. Modsat viser et metastudie i The Journal of Family Practice fra 2011, at zink kan reducere en forkølelses længde og styrke.
- Antibiotika hjælper ikke mod forkølelse, da forkølelse skyldes vira og ikke bakterier. Antibiotika er til gengæld effektive mod feber. Man bør dog kun tage antibiotika, hvis det er nødvendigt. For jo mere antibiotika vi tager, jo flere multiresistente bakterier bliver der i verden.
Hvad virker så?
Ovenfor så vi på ting, hvis virkning mod forkølelse er tvivlsom. Nu ser vi på, hvilke ting der så kan hjælpe dig:
- Honning skulle være effektivt mod hoste, der har sit ophav i luftvejsinfektioner. Det tyder en undersøgelse fra 2012 i hvert fald på. Honning har antimikrobielle stoffer, hvilket vil sige, at de kan komme bakterier og vira til livs. Også propolis, der består primært af harpiks, som bier indsamler, har i en undersøgelse på mus vist sig effektiv mod virusinfektion i lungerne – for mus.
- Hvidløg har i undersøgelser vist sig enten at reducere risikoen for at blive syg med influenza eller sygdommens sværhedsgrad. Hvidløg indeholder allicin, der er det stof, som giver den karakteristiske lugt. Det er omstridt, men allicin menes at kunne styrke immunforsvaret.
Hvad kan du ellers gøre?
Her er nogle andre ting, du kan være opmærksom på for ikke at blive syg – eller blive hurtigere rask, hvis du er det.
- Husk at få 7-8 timers søvn hver nat. Undersøgelser har tidligere vist, at folk, der sover under 7 timer hver nat, har næsten tre gange øget risiko for at blive forkølede.
- Stress svækker immunforsvaret, hvilket man længe har vidst. Det er ikke kun længerevarende stress, der har den effekt. Stress af en hvilken som helst længde påvirker kroppens egen evne til at bekæmpe sygdom.
- Høj luftfugtighed er også med til at reducere risikoen for sygdom. Angiveligt skulle lav luftfugtighed om vinteren også være blandt de store årsager til, at flere bliver forkølede i de måneder. Kroppens immunforsvar svækkes nemlig på nogle fronter ved lav luftfugtighed.