Hvad er en foreningskonsulent?
Mange kommuner vil gerne hjælpe det lokale foreningsliv. Men det er ikke altid tydeligt for foreningerne, hvem hos kommunen de skal snakke med for at få hjælp. Svaret er simpelt i kommuner, der har en foreningskonsulent, som vejleder foreninger. Men hvad er en foreningskonsulent, hvad laver de konkret, og hvordan kan din forening bruge dem?
Foreningstilbud samles hos én person
Nu er det ikke sådan, at en foreningskonsulent dukker op i kommunen og kan tilbyde foreninger en masse hjælp, de før måtte være foruden. Kommunale foreningskonsulenter er blot resultatet af, at man har samlet kommunale tilbud til foreninger hos én person. Deres arbejdsopgaver kan omfatte, som det fx gælder for Kalundborg Kommunes foreningskonsulent:
- At bistå foreninger med udvikling af aktiviteter og foreningsudvikling,
- at udvikle eksisterende idrætstilbud og -faciliteter, og
- at lave sagsoplæg til beslutninger på politisk niveau.
DGI-samarbejder om foreningskonsulenter
I flere kommuner er stillingen som foreningskonsulent oprettet i samarbejde med DGI. Med andre ord deler DGI og de pågældende kommuner foreningskonsulent. Fx har de fælles konsulent med Aalborg, Brønderslev og Thisted Kommune. Ved den slags samarbejde indebærer stillingen for eksempel (PDF):
- At udarbejde fritidsstrategi i samarbejde med det lokale idrætsråd,
- at medvirke til brobygning mellem skole/dagtilbud, forældre og foreninger, og
- at være opsøgende over for foreninger, blandt andet i forhold til at synliggøre foreningslivet.
Hjælp til fundraising og inklusion
Kommunale foreningskonsulenter kan også hjælpe med mere lavpraktiske, interne ting i din forening. Aarhus Kommunes tre foreningskonsulenter kan fx rådgive og vejlede om:
- bestyrelsesarbejdet i foreningen,
- inklusion og mangfoldighed, og
- fundraising og projekter i foreningen.
Selvfølgelig kan foreningskonsulenten som kommunalt ansat også dirigere dig videre til de medarbejdere i en kommune, din forenings forespørgsel retter sig mod, så du får fat i den rigtige.
Konsulentens placering i kommunen?
Det varierer mellem kommuner, hvor foreningskonsulenten organisatorisk er placeret. Men områderne er meget ens. I Varde Kommune hører konsulenten under Kultur & Vækst, i Brønderslev under Børn & Kultur og i Kalundborg er det under Kultur & Fritid.
Det forekommer, at foreningskonsulenter oprettes som tidsbegrænsede stillinger. Fx ansatte Mariagerfjord Kommune en konsulent for at udrulle et treårigt projekt i samarbejde med lokale idrætsforeninger, DGI og Mariagerfjord Kommune.
Til sidst skal nævnes, at du selvfølgelig også uden for kommuner kan finde folk, der har til job at vejlede foreninger. I Frivilligcenter Nyborg, støttet af Nyborg Kommune og Socialstyrelsen, har de fx hyret deres egen foreningskonsulent ind.