Dette indlæg vil have fokus på ungdomspolitik, dannelse og fællesskab for valget til Europa-Parlamentet kører netop nu. Og kort efter skal danskerne til stemmeurnerne igen. 5. juni er der valg til Folketinget. Partierne får ikke meget tid at hvile mellem valg, men de har unge kræfter at trække på, så det går nok.
Nøgle til dannelse
For mange unge er tiden i en politisk ungdomsforening springbrættet til en politisk karriere. Aarhus Stiftstidende kunne i 2015 i samarbejde med engelske Brunel University vise, at ca. 60 procent af politikerne i Folketinget før valget d. 18. juni havde en fortid i ungdomspolitik.
Men for de fleste i ungdomspolitik er foreningerne “bare” nøglen til demokratisk dannelse, nye bekendtskaber og giver indblik i det politiske maskinrum, hvorfra kommuner, regioner og ministerier styres. Men hvad er fordelene helt konkret ved at være ungdomspolitisk aktiv?
Socialt fællesskab
Det sociale fællesskab i ungdomspolitik er nok den primære årsag. Unge samles med andre i uforpligtende rammer, hvor den enkelte kan tage ansvar på sig, hvis hun gider, eller også bare være der.
Alt er ikke bare politisk arbejde. Der er typisk mange oplæg fra eksterne oplægsholdere, fx forskere der fortæller om deres forskning. Filmaftener er ikke uhørte heller. Begge dele giver dannelse og viden om samfundet, udover at det også er sjovt.
Indflydelse og indsigt
Muligheden for at få indflydelse og indsigt i politik er logisk nok også blandt årsagerne. “Indflydelse” skal ikke blot forstås som direkte politisk indflydelse i fx kommunalbestyrelsen. Det kan også være blot at markere sit ståsted i forhold til klima, flygtninge, topskat, eller hvad det nu måtte være.
De lokale ungdomspolitiske foreninger mødes typisk og diskuterer politik på tværs af landet. For medlemmer vil der som regel også være mulighed for at deltage i foreningens politikkongres, hvor politikpapirerne med den landsdækkende ungdomsforenings holdning bliver skrevet og stemt igennem.
Transparens og debat
Ungdomspartier kan ofte være mere bramfri end moderpartiet, når det kommer til at give deres holdninger til kende. At følge med i, hvilken politik ungdomspartier bakker op om, giver et godt indtryk af, hvilke ideologiske strømme der kører under den spindoktorerede fernis i moderpartierne.
Endelig skal nævnes debat. At deltage i et ungdomspolitisk parti giver rig mulighed for at debattere holdninger med andre partier. På den måde bliver man udfordret på, hvad man mener, bliver tvunget til at tage stilling til ting, man måske aldrig har tænkt over før, og lærer at argumentere for sin sag.