Dansk Idrætsforbund udgav i marts en pressemeddelelse, hvor de gik til kamp mod frafald i idrætsforeninger. Fastholdelse af medlemmer er et vigtigt trin på vejen mod at gøre Danmark til verdens mest aktive nation. Pressemeddelelsen trækker på nøgletal fra en undersøgelse foretaget af idrætsforbundet i 2018, der peger på de hyppigste årsager til frafald. Dette indlæg ser med udgangspunkt i undersøgelsen på frafald i Foreninger i Danmark med fokus på årsager og løsninger.
Træningens kvalitet, sværhed og manglende lyst
Undersøgelsen fra Dansk Idrætsforbund viser i tabel hvor en stor procentdel af frafald i de undersøgte foreninger, der kan tilskrives noget bestemt, fx fokus på konkurrence.
For badmintonspillere var kvaliteten af træningen med 19 procent den primære årsag til frafald. For bowlere var (måske manglen på) fællesskab og stævner/turneringer med 14,3 procent hver hovedårsager til frafald. Cykelryttere falder for fire ud af tis vedkommende fra grundet træningens sværhed.
Manglende lyst var årsag til hvert fjerde frafald hos de judo- og ju-jitsu-udøvere, der indgik i undersøgelsen, hvilket sætter det til forskel fra alle andre idrætsaktiviteter. Bowling ligger med 15 procents frafald grundet manglende lyst næsthøjest.
Endelig fandt undersøgelsen frem til, at det oftere er forhold i klubben end personlige forhold, der fører til frafald. Vigtigheden af at have en velfungerende aktivitetstyring spiller således en stor rolle.
Fire årsager til spejderstop
Dansk Idrætsforbund er ikke alene om at have undersøgt frafald i foreningsliv. Tilbage i 2010 udgav Center for Ungdomsforskning en undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen. De fandt frem til, at årsager til, at unge stoppede som spejdere, kunne deles ind i fem kategorier.
For det første kunne det at være spejder blive kedeligt med tiden. Der sker ikke en udvikling i arbejdet som spejder, så det giver ikke mening at fortsætte. En anden årsag er manglende tid til at være aktiv som spejder. Tredje er, at vennerne stoppede. Fjerde at det at være spejder ikke lige fangede interessen. Og femte årsag praktiske grunde, fx flytning.
Undersøgelsen slutter af med at anbefale, at for mange gentagelser af aktiviteter undgås, så interessen fastholdes, og at sammensætte aktivitetsplaner, der bliver ved med at udfordre spejdernes færdigheder og modenhed. I øvrigt at der er blik for alderssammensætningen i spejdergrupperne, så børnene ikke føler sig hverken for unge eller for gamle til gruppen, og de aktiviteter gruppen sættes i gang med.
Hvad ville få de frafaldne tilbage?
Når medlemmer er faldet fra, hvordan får man dem så tilbage igen? Dette siger Dansk Idrætsforbunds undersøgelse også noget om. Medlemmerne i undersøgelsen peger på forskellige tiltag og situationer, hvor de ville vende tilbage til foreningen.
Rigtig mange på tværs af foreningstype vil gerne opleve en progression i deres læring, altså at de føler, de hele tiden bliver bedre til den sport, de dyrker. De vil også have aktiviteter, der er bedre tilpasset deres niveau. Og ønsket om mere socialt samvær går også igen i de forskellige foreninger.
Lidt i tråd med det sociale har mange af undersøgelsens deltagere svaret, at det kunne gøre dem aktive igen, hvis de havde nogen at følges med. Muligheden for at være aktiv sammen med venner og familier tæller også positivt.