Visse Husmoderforening: Sådan aktiverer du dit lokalsamfund
Det startede med fem veninder, som oprindeligt var en selvdannet mødregruppe, men som hurtigt forvandlede sig til et godt venskab. Veninderne nød at have fået så fantastisk et fællesskab gennem hinanden og besluttede sig for at arbejde på, at andre skulle opleve det samme. Samtidig ønskede de at bibeholde Visse som en attraktiv bydel at bo i, ved at holde gang i og aktivere lokalsamfundet. Derfor oprettede de en forening under retronavnet Visse Husmoderforening – en forening for kvinder i alle aldre i Visse.
Vigtigt med et fælles omdrejningspunkt
En forening er typisk dannet på baggrund af et fælles omdrejningspunkt. Visse Husmoderforenings medlemmer spænder vidt alders- og interessemæssigt, men lykkes alligevel fordi alle medlemmerne har en interesse i at skabe et fællesskab i byen og styrke lokalsamfundet. Samtidig er målet, at der hvert halvår skal afholdes forskellige arrangementer, så alle medlemmer finder mindst ét af dem interessant og relevant for sit vedkommende.
Inddragelse af medlemmer skaber succes
Visse Husmoderforenings første arrangement foregik på Visseladegaard og bestod af infoaften, hvor der blev talt om foreningens formål, og alle fremmødte kunne komme med forslag til kommende arrangementer. Da aftenen var omme talte foreningen allerede 43 medlemmer, som havde overført det årlige kontingent på 50,-.
Arrangementer som påskeægsjagt og juletræsfest med familien, foredrag om persontyper, inspirationsaften i tøjbutik, bondegårdsbesøg, nytårskur og meget mere var i støbeskeen. Husmoderforeningen af skabt til gavn for medlemmerne, hvorfor det er vigtigt for bestyrelsen, at medlemmerne har medbestemmelse i forhold til, hvilke arrangementer der kommer på tegnebrættet.
Hvor meget arbejde kræver det at holde gang i foreningen?
Visse Husmoderforening afholder mellem 4-6 arrangementer halvårligt. Det er meget forskelligt, hvor meget forberedelsestid hvert enkelte arrangement kræver. Bestyrelsen bruger generelt en del tid på det, men noget klares over chat og andet over kaffe og kage. Derudover deles arrangementer op således, at hvert bestyrelsesmedlem er hovedarrangør på hvert sit arrangement.
3 gode råd fra bestyrelsen i Visse Husmoderforening om det at være en frivillig bestyrelse
- Apropos meget arbejde, er det en god ide at uddelegere opgaver – både bestyrelsesmedlemmer imellem, men også til foreningens medlemmer. Visse Husmoderforening har en frivillig-liste, som eksempelvis bliver taget i brug, når der er brug for ekstra hænder til opstilling, oprydning eller kagebagning.
- Kender bestyrelsesmedlemmerne hinanden i forvejen og også mødes under andre omstændigheder, så opdel jeres møder i ”bestyrelsestid” og ”ikke-bestyrelsestid”. Det er mere effektivt og gør også, at foreningsarbejdet ikke kommer til at fylde for meget i jeres venskab/kollegaskab/makkerskab.
- Hav altid kaffe og kage med til møderne.
Læs mere her om, hvordan frivillige ledere motiveres til at lave frivilligt arbejde:
https://minforening.dk/hvordan-motiveres-frivillige-ledere-til-at-lave-frivilligt-arbejde/
Ønsker du også at starte din egen forening? Læs mere i tidligere blogindlæg: Hvordan stifter man en forening? https://minforening.dk/hvordan-stifter-man-en-forening/