e
Undgå at brænde ud i dit foreningsliv
Alle kan brænde ud, når de har brugt tid nok i en proces. Den kroniske udmatning, hvor man glemmer, hvorfor man egentlig sidder med et stykke arbejde. Hvor man ikke kan investere sig i det, man laver, og ikke har overskuddet til de opgaver, der venter én. Dette er udbredt i forhold til meget lønnet arbejde, men forekommer også inden for foreningslivet. Her får du tips til, hvordan du som ildsjæl kan undgå at brænde ud i dit foreningsliv, for vi er frivillige for sjov, og det skal vi gerne blive ved med at være.
PERMA: Nøglen til mentalt velvære
Udbrænding kan forebygges ved at sikre sig mentalt velvære. Det lyder jo meget fint, men hvad består det så lige i, og hvordan får man det? Psykologen Martin Seligman, der er en af de mest fremtrædende fortalere for positiv psykologi, definerer mentalt velvære ved PERMA-modellen: Positive følelser, engagement, relationer, mening og at opnå noget.
Positive følelser…
Kender du nok. Glæde, passion og at være spændt på noget er positive følelser. Negative følelser som vrede, nedtrykthed og surhed rammer os hårdt, når de kommer – Nogle gange hårdere end positive følelser. Så for at modvirke dem, skal vi maksimere antallet af positive følelser i vores liv. Led aktivt efter ting, der gør dig glad eller tilfreds og sørg for, at du har noget at se frem. Så vejer de negative følelser mindre og man kan derved som ildsjæl undgå at brænde ud.
Engagement…
Skal forstås som, at du er optaget af de ting, du har med at gøre. Hvis du mentalt befinder dig alle mulige andre steder, mens du sidder og bakser med en opgave, kan opgaven hurtigt komme til at føles som en pligt. Men hvis du fokuserer på det, du laver, og koncentrerer dig om at gøre det godt, vil det være lettere og mindre trættende at klare opgaven.
Relationer…
Er vigtige, og her forstås de nære, altså familie, venner og måske også medlemmer af din forening, afhængigt af hvor meget I har at gøre med hinanden. Går man for meget alene med tingene, bliver man skør. Så dyrk dem, du har tættest på dig – det kommer både dig selv og dem til gavn.
Mening…
Har ekstremt stor betydning. Ser du intet formål i den opgave, du er i gang med, kan du ikke lave den godt og går måske kold på et tidspunkt. Spørgsmålet er så, hvordan man finder mening. For mange rutineprægede opgaver kan virke formålsløse, så her kan du prøve at tænke på, hvad der sker, hvis du ikke udfører opgaven. Jeg gik engang en tur på fortovet i den lille provinsby, jeg bor i, og så så meget ukrudt spire op fra fliserne, at det lignede en aflang græsplæne. Det åbnede øjnene for, hvad der sker, når umiddelbart trivielle opgaver som at bekæmpe ukrudt ikke udføres. Ingen opgaver er meningsløse.
At opnå noget (eller ”achievement” på engelsk)…
Er meget vigtigt for ikke at brænde ud. Vi kender alle nok det at føle sig fanget i en træg proces, hvor der ikke lader til at være fremgang. At skulle diskutere og stemme om vedtægtsændringer til generalforsamlinger er nok det, jeg mest af alt forbinder med langsommelighed og debatter, der bare bliver ved og ved. Og som et andet eksempel kan man planlægge en begivenhed over flere måneder og bliver træt, for det er først når begivenheden afholdes, at alt arbejdet har ført til et resultat. At man føler at opnå noget hænger også sammen med, om noget giver mening.
Definér dine grænser
Det var PERMA-modellen. Men udover det er der mange andre ting, du også kan arbejde på for ikke at brænde ud i dit foreningsliv. Når vi er i en frivillig forening, kan vi godt have en tendens til at strække os for meget. Specielt i små foreninger, hvor samme person kan have mange forskellige hatte på, kan det være stressende for ham eller hende at skulle så meget.
For ikke at blive overbebyrdet af arbejde, du laver af lyst (selv om det nogle gange kan føles som pligt), bør du gøre klart med dig selv og foreningens andre medlemmer, hvad dine opgaver omfatter, og hvad de ikke gør. Du skal hele tiden gå til opgaver i overbevisning om, at det tilfalder dig at udføre dem, fordi den, der har din funktion, naturligt bør løse den type opgaver.
Skemalæg dit foreningsliv
For at undgå som ildsjæl at brænde ud, så er planlægning et redskab til at undgå nedbrænding. Skemalæg hvornår du har med foreningen at gøre, og hvornår du ”har fri” til at lave andre ting.
Det kan være meget svært at overholde en skemalægning, for med sociale medier kan man blive spurgt om hjælp eller svar når som helst. Nye medlemmer kan være i tvivl om noget kl. 23.14 om aftenen, og hvis du bare sidder og ser Netflix, kan du være fristet til at svare. Når først du lader dit foreningsliv tage tid uden for de klokkeslæt, du har afsat til det, kan det hurtigt tage til. Simpelthen at tjekke sociale medier mindre er en meget effektiv løsning, men det kræver vilje, og at man ikke er bange for at ryge ud af informationsloopet, altså ikke har FOMO – Fear of missing out.