Hvordan stifter man en forening?
Har du en ide til en forening? Eller har du og en gruppe venner en fælles interesse som I ønsker at dele med andre? Så går i måske rundt med spørgsmålet: “Hvordan stifter man en forening?” MinForening kommer her med en guide til, hvordan i kommer i gang.
I Danmark kan alle starte en forening. Det kræver som udgangspunkt 4 ting:
- Et formål
- Et sæt vedtægter
- En bestyrelse
- En stiftende generalforsamling
Formålet
Når folk går sammen om at stifte en forening, sker det ofte på bagrund af en ide, fælles interesse eller aktivitet. Det er en god ide at fastlægge formålet, med den forening man ønsker at stifte, så alle medlemmer er klar over dette når de melder sig ind. Formålet med en forening er også vigtigt, hvis man ønsker at registrer sin forening hos kommunen, eller hvis man vil søge tilskud fra kommunen.
Vedtægter
Jeres vedtægter er foreningens interne spilleregler. Her kan I definere, hvordan I ønsker at drive jeres forening og hvad foreninger arbejder for. Vedtægterne er også et godt værktøj til at undgå konflikter og misforståelser i jeres forening. Der findes ingen lovkrav om, hvordan den enkelte forenings vedægter skal udformes eller indeholde, men omhandler typisk følgende punkter:
- Foreningens navn
- Foreningens mål
- Medlemmer
- kontingent/økonomi
- Eksklusion
- Stemmeret
- Ordinær generalforsamling
- Generalforsamlingens dagsorden
- Ekstraordinær generalforsamling
- Valg af bestyrelse
- Konstituering
- Tegningsret
- Regnskab
- vedtægtsændringer
- Opløsning af forening
Bestyrelsen
Bestyrelsen står for den daglige drift af foreningen. Oftest består en bestyrelse af en formand, en kassér og nogle menige bestyrelses medlemmer. Hvis I som forening skal være berettiget til tilskud af kommunen, skal jeres bestyrelse bestå mindst 5 bestyrelses medlemmer.
Se i øvrigt vores artikel om hvordan du som forening kan få tilskud fra kommunen:
https://minforening.dk/kan-din-forening-faa-tilskud-fra-kommunen/
Den stiftede generalforsamling
På den stiftende generalforsamling skal I stemme om de vedtægter, som jeres forening skal følge, og det er også her, at man vælger foreningens første bestyrelse. Til den stiftende generalforsamling er det vigtigt, at I skriver et udførligt referat, da dette også fungerer som foreningens fødselsattest, som bl.a. skal bruges som dokumentation ved senere lejligheder.
En dagsorden på den stiftende generalforsamling kan være:
- Valg af dirigent og referent
- Valg af stemeudvalg
- Bagrund for stiftelsen af foreningen
- Forslag til vedtæger og afstemning
- Forslag til budget og kontingent og afstemning
- Valg af bestyrelse
- Valg af revisor
- Eventuelt
Efter den stiftende generalforsamling kan man vælge at registrere sin forening. Dette er ikke et lovkrav, men hvis I ønsker at modtage offentligt tilskud til f.eks. lokale leje skal I som minimum have en NemKonto og være registreret i CVR-registeret.
På www.frivillighed.dk kan du læse meget mere om hvordan man starter en forening.