Avalak og de grønlandske studerende
Når grønlandske studerende kommer til Danmark, træder de ofte ind i en ny kultur, hvor meget er fremmed for dem. Følelser af ensomhed og forvirring er almindelige, og frafaldet er stort blandt grønlandske studerende i Danmark. Dog har grønlændere i de store studiebyer et netværk at opsøge, hvor de møder ligesindede, nemlig de forskellige grene af Avalak, en forening sat i verden for at give studerende et socialt fællesskab og vejledning om det danske samfund.
Grønland og Danmark har historie tilfælles. Rigsfællesskab og Margrethe-besøg er nutidens udtryk for et flere århundrede gammelt politisk og handelsmæssigt bekendtskab. Det giver sig udslag også inden for uddannelse.
I et fremmed land uden familie, uden netværk
Grønlændere kan efter gymnasiet vælge at læse videre i Danmark, hvilket en del også gør. I 2017 var det ifølge tal fra Grønlands Statistik en tredjedel af aktive studerende på videregående uddannelser, der læste i udlandet. 450 ud af 1287. Året før, i 2016, begyndte ifølge grønlandske KNR 163 grønlændere på en videregående uddannelse i Danmark.
Kulturchok er en faktor, der spiller ind på grønlandske studerendes første tid i Danmark. Det kommer til udtryk ved for os danskere lavpraktiske ting som at skulle betale for tandlæge og medicin. Avalak hjælper tilflyttere med at få styr på det, for hjælpen er ellers svær at finde.
”De fleste studerende fra Grønland har ingen familie her i Danmark. De har intet netværk. Når de kommer hertil for at studere, er de helt alene. Vi provider, at de kan møde ligesindede, når der lige er brug for sparring eller nogen, der forstår de samme jokes. De kan mangle tilhørsforhold her i Danmark” siger Lisbeth Efraimsen. Hun sidder i Avalaks hovedbestyrelse, der arbejder politisk for bedre vilkår til grønlandske studerende.
Juleklip og temadage i Avalak-Aalborg
I Avalaks lokalafdelinger bliver der kørt gokart, lavet jule- og påskeklip og i det hele taget, hvad der er stemning for. Temadage har der også været, fx om skat og fradrag. Selve samværet er det tiltrængte, og så gælder det om at stille rammerne for det til rådighed.
”Vi spørger vores medlemmer, hvad de har lyst til at lave. Alt er muligt. Vi har pengene til det, og vi samarbejder med Det Grønlandske Hus, der også kan komme ind og hjælpe os økonomisk med at afholde ting” fortæller Natuk Enequist, formand for Avalak-Aalborg.
Avalak-Aalborgs gode samarbejde med Det Grønlandske Hus i Nordens Paris giver sig udslag på flere fronter. Huset hjælper da også med at genne nye studerende i Avalaks retning.
Snakker med selvstyret
Før Det Grønlandske Hus kommer på banen med midler, har Avalaks hovedbestyrelse som regel lagt penge i en social aktivitet. Dens politiske arbejde skinner igennem ved den årlige forhandlerrejse til Grønland, hvor formand og forhandler snakker med selvstyret, politikere og virksomheder om studerendes vilkår.
Årlige seminarer for alle grene af Avalak bliver i øvrigt afholdt over weekender, der byder på hygge og faglige arrangementer. Typisk er der et tema for seminaret. Sidste år var det relateret til et komme igennem studiet og søge job bagefter. To grønlandske politikere var mødt op for at snakke om de vilkår, der venter de studerende, når de engang vender hjem.
For tiden står Avalak sammen med danske og nordiske studenterpolitiske organisationer for at nå fælles mål, og på tapetet er oprettelse af et alumnenetværk til tidligere Avalak-medlemmer, der er vent hjem. Foreningen har også fået et nyt motto på plads: ”Uddannelse er noget, man tager. Ikke noget man får.”