Tal på unge og frivillighed i Danmark
Hvor aktive er unge sammenlignet med andre aldersgrupper? Og i hvilke foreninger er de unge mest aktive? Hvad tal er der på unge og frivillighed i Danmark? Disse spørgsmål får du svar på i dette indlæg med tal fra undersøgelser og forskning. Afslutningsvis præsenteres et initiativ af DGI Østjylland, som hjælp til at aktivere flere unge i foreningerne.
Unges frivillige engagement
Konsulentfirmaet Moos-Bjerre lavede i 2018 kortlægningen Unges deltagelse i civilsamfundets fællesskaber for Tuborgfondet. De bruger masser af tal fra forskning til at give indblik i unges frivillighed. Disse tal fortæller blandt andet, at:
- Flere 16-19-årige havde i 2017 arbejdet frivilligt inden for det seneste år end 20-24-årige og 25-29-årige. I alt havde 42 procent af teenagerne arbejdet frivilligt. Skeler vi til tal fra 2014, ser vi dog, at de 16-29-årige var dem, hvor færrest havde arbejdet frivilligt inden for det seneste år.
- Unge frivillige brugte i 2012 gennemsnitligt 15 timer om ugen på frivilligt arbejde. Et fald fra 20 timer i 2004. De lavede mere frivilligt arbejde end 30-49-årige, der havde 12 timer, men mindre end borgere ældre end det.
- Færre unge var i 2012 frivillige som medlemmer i en forening end nogen anden aldersgruppe. Det var kun 15 procent af de unge, som havde været frivillige. Ved alle andre aldersgrupper havde mindst 20 procent været medlemsfrivillige.
Tallene viser, at det er blandt teenagere, de mest aktive unge findes, når det kommer til frivilligt arbejde. Dog viser de også, at unge generelt sakker bagud, når det kommer til frivillighed. Både i forhold til hvor ofte de har arbejdet frivilligt, men til dels også i timetal.
Danmark lå dog for en håndfuld år tilbage i top-5 over EU-lande, når det gælder unge i foreningslivet. I 2013 havde 72 procent af danske unge været aktive i en forening inden for det seneste år.
Engagement fordelt på foreningstyper
Hvilke typer af foreninger trives unge så bedst i? Der er ingen håndfaste resultater at konkludere noget ud fra. Men vi har dog en undersøgelse fra Center for Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet fra 2016. Undersøgelsen så på unges tilknytningsforhold til de håndfulde foreninger, der indgik i undersøgelsen. Undersøgelsen viser blandt andet, at
- Unge i foreningerne FDF, Danmarks Unge Katolikker og SF Ungdom i meget højere grad deltog i foreningens sociale arrangementer end unge i sportsklubber.
- Markant færre unge fandt nye venner ved sociale arrangementer i den undersøgte skatehal og foreningsfitness, end hvad gjaldt for unge i andre foreninger.
- De unge fordelt på alle foreningerne var nogenlunde lige tilfredse med deres foreningsliv. Den gennemsnitlige tilfredshed varierede fra 6,7 ud af 10 til 8,6 ud af 10, hvor 10 er fuld tilfredshed med livet i foreningen.
Undersøgelsen viste også, at ud af alle foreningerne var det kun SF Ungdom, hvor over 50 procent af de unge sædvanligvis deltog i foreningens generalforsamling. For sportsforeninger scorede eSportsforeningen højest med 42 procents deltagelse.
Hjælp til at få flere unge?
Om det rent faktisk bliver sværere for foreninger at få fat i de unge, er et åbent spørgsmål. Det er det også, om din forening ønsker at lave en strategi for rekruttering af unge medlemmer.
Der er dog initiativer sat i værks for at hjælpe foreninger med at få de unge med. DGI Østjylland oprettede tidligere i år puljen Flere unge i foreningslivet. Her kan DGI-foreninger i Østjylland gå ind og søge om midler fra den 500.000 kr. store pulje til større eller mindre indsatser, der har som mål at gøre flere unge foreningsaktive.
Ansøgningsfristen er 8. december, så det gælder om at være hurtig, for tiden er snart ved at løbe ud.